Τη συνταγή της κ. Μαρίας Μαραγιάννη βρήκαμε στο Ιστολόγιο "Οι Λάτρεις της Παράδοσης)
Η Λυρόπιτα είναι πίτα από λύρα, κολοκύθα ονομαζόμενη έτσι από το σχήμα της (αχλαδόσχημο),το είδος της κολοκύθας αυτό το έφεραν στην Εύβοια, μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί.
Μπορούμε να την απολαύσουμε στο Δασικό Χωριό στους Παπάδες, στην Κερασιά και όλη τη γύρω περιοχή
Υλικά1 κίτρινη μέτρια κολοκύθα
½ κιλό ρύζι
2 ποτήρια ζάχαρη
κανέλα
δυόσμο
αλάτι
1½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
1 ποτήρι λάδι
ΕκτέλεσηΚόβουμε την κολοκύθα και την ξύνουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Την βάζουμε με το αλάτι στο σουρωτήρι από το βράδυ για να βγάλει τα νερά της.
Την άλλη μέρα, προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να φουσκώσει (γύρω στις 2 ώρες).
Αλείβουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα. Αναμιγνύουμε το μείγμα (κολοκύθα-ρύζι) με την κανέλα, τη ζάχαρη, το δυόσμο και το λάδι και τα τοποθετούμε επάνω στα φύλλα.
Μετά το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Την χαράζουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1- 1½ ώρες.
Η Λυρόπιτα είναι πίτα από λύρα, κολοκύθα ονομαζόμενη έτσι από το σχήμα της (αχλαδόσχημο),το είδος της κολοκύθας αυτό το έφεραν στην Εύβοια, μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί.
Μπορούμε να την απολαύσουμε στο Δασικό Χωριό στους Παπάδες, στην Κερασιά και όλη τη γύρω περιοχή
Υλικά1 κίτρινη μέτρια κολοκύθα
½ κιλό ρύζι
2 ποτήρια ζάχαρη
κανέλα
δυόσμο
αλάτι
1½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
1 ποτήρι λάδι
ΕκτέλεσηΚόβουμε την κολοκύθα και την ξύνουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Την βάζουμε με το αλάτι στο σουρωτήρι από το βράδυ για να βγάλει τα νερά της.
Την άλλη μέρα, προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να φουσκώσει (γύρω στις 2 ώρες).
Αλείβουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα. Αναμιγνύουμε το μείγμα (κολοκύθα-ρύζι) με την κανέλα, τη ζάχαρη, το δυόσμο και το λάδι και τα τοποθετούμε επάνω στα φύλλα.
Μετά το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Την χαράζουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1- 1½ ώρες.
Ενδιαφέρουσα συνταγή! Το ρύζι πρέπει να είναι κάποιου ιδιαίτερου τύπου π.χ. καρολίνα; Πάντως από εμφάνιση φαίνεται εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και καλή όρεξη!