Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα : Το έθιμο και οι συνταγές

Πώς δημιουργήθηκε αυτό το έθιμο 
Από τον κ. Σταμάτη Μούντριχα - Αγιος Γεώργιος Αυλωναρίου



Το έθιμο της βασιλόπιτας, στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη έχει τις ρίζες του στην εποχή που έζησε ο Μέγας Βασίλειος Επίσκοπος Καισαρείας (330-371μ.Χ)
Από την ιστορία γνωρίζουμε ότι το 370 μ. Χ., μετά τον θάνατο του Ευσεβίου ο αυτοκράτορας Ουάλης αναγκάστηκε να δεχτεί ως Επίσκοπο Καισαρείας τον Βασίλειο, παρά το ότι ο ίδιος ήταν Αρειανός. Την εποχή αυτή ήταν σε έξαρση η αυτοκρατορική βία για την καθιέρωση του Αρειανισμού. Φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και μεγάλος διωγμός σε βάρος των Ορθοδόξων ήταν η κατάσταση που επικρατούσε. 
Αφού λοιπόν ο Βασίλειος δεν συμμορφωνόταν, ο Ουάλης έστειλε τον έπαρχο Δομίτιο Μόδεστο με στρατό να αναγκάσει τον Βασίλειο να ασπαστεί τον Αρειανισμό.
Στο σημείο αυτό, σταματάει η ιστορία και παίρνει τη θέση της ο θρύλος όπου μιλάει η ψυχή και η ανθρώπινη καρδιά. Η παράδοση και ο θρύλος που έδωσαν το έθιμο της βασιλόπιτας που και σήμερα έχει εξέχουσα θέση στην Ελληνική οικογένεια.
Αφού λοιπόν κυκλώθηκε η Καισάρεια και ο Μόδεστος ζήτησε να γίνει δεκτό το μήνυμα του Αυτοκράτορα, με την απειλή σύλληψης του Βασιλείου, ο λαός της πόλης έκανε το εξής περίεργο. Μαζεύτηκαν μπροστά στην πόρτα της Επισκοπής και άφησαν όσα χρυσά νομίσματα διέθετε ο καθένας. Την επομένη μέρα που ο Μόδεστος πήγε να συναντήσει τον Βασίλειο έμεινε κατάπληκτος από τον όγκο του χρυσού, με τον οποίο θα μπορούσαν να πάρουν χιλιάδες μισθοφόρους και να κατατροπώσουν τον στρατό του Ουάλη. 
Με θαυμασμό και φόβο ο Μόδεστος εισηγήθηκε να περιμένουν καλύτερες συνθήκες και απεχώρησε.
Τότε ο Βασίλειος βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε να βρεί άμεσα λύση. Τι θα γινόταν με όλα αυτά τα χρυσά νομίσματα, εκτεθειμένα στην είσοδο της Επισκοπής, που δεν γνώριζε και σε ποιόν ανήκαν; 
Κάλεσε το λαό να εφαρμόσει την οδηγία του. Κάθε σπίτι θα ζύμωνε ένα ψωμί και μέσα θα έβαζε ένα χρυσό νόμισμα. Έφεραν όλοι τα ψωμιά και ο ιεράρχης τα μοίρασε στο πλήθος. Κανένας δεν παραπονέθηκε τι πήρε πίσω. Όλη την νύχτα βάσταξε η δουλειά και το πρωί ξημέρωνε Πρωτοχρονιά. Έτσι το έθιμο παρέμεινε σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής στιγμής.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
1. Βασιλόπιτα γεμιστή κέικ με γιαούρτι της Μαρίας Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
2. Με μαχλέπι, μοσχοκάρυδο και μαστίχα της Τόνιας Παλαμίδη - Κάρυστος
3. Με γιαούρτι, καρύδια και βανίλια της Γιώτας Αλούκου - Στύρα
4. Με κονιάκ και ξύσμα λεμονιού της Αριστέας Τόλια - Αλμυροπόταμος
Δείτε αναλυτικά τις συνταγές:

-----------------
Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων 
Βασιλόπιτα γεμιστή - Κέικ με γιαούρτι



Υλικά  
Για την επικάλυψη
3 κουταλιές βούτυρο
1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή
¼ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
Για τη γέμιση
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά κακάο
Για το κέικ
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
¼ κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
1 κούπα μαργαρίνη soft
1 2/3 κούπας ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 κούπα ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη και τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν ψίχουλα χοντρά.Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση.
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, μετά από κάθε αυγό ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι, ρίχνουμε τη βανίλια, τη κρέμα ή το γιαούρτι και στο τέλος το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία φόρμα δαχτυλίδι 28εκ και ρίχνουμε το μισό μείγμα του κέικ, πασπαλίζουμε το μείγμα της γέμισης και από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο κέικ τελειώνουμε με την επικάλυψη. Βάζουμε το φλουρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου στη τελευταία σχάρα στις αντιστάσεις, για να δούμε αν έχει γίνει βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει καθαρό σημαίνει ότι είναι εντάξει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε τη βάζουμε σε μία πιατέλα και στολίζουμε….
Είναι μία πολύ ωραία βασιλόπιτα, εγώ την φτιάχνω τα δύο τελευταία χρόνια και δεν μένει ψίχουλο….
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ….!!!!!


---------------------
Από την κ. Τόνια Παλαμίδη - Κάρυστος
Βασιλόπιτα με μαχλέπι, μοσχοκάρυδο και μαστίχα



ΥΛΙΚΑ
200 γραμ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
3 αυγά
2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φαρίνα
1 βανίλια
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαχλέπι
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι μεγάλο
τον χυμό από το πορτοκάλι που ξύσαμε (είναι μισό φλυτζάνι τσαγιού περίπου) Στο υπόλοιπο μισό του φλυτζανιού συμπληρώνουμε γάλα φρέσκο.
άχνη ζάχαρη για την διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά, μαχλέπι, μαστίχα, μοσχοκάρυδο, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπάμε και στην συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και κατόπιν διαδοχικά το αλεύρι με τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού με το γάλα. 
Αφού χτυπηθούν λίγο σταματάμε το χτύπημα και παίρνουμε μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα, στρώνουμε λαδόκολα στον πάτο, την κλείνουμε πάλι με το στεφάνι την φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα. Με μια σπάτουλα στρώνουμε την επιφάνεια και σε κάποια σημεία της πίτας βάζουμε το "φλουρί" τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. 
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Αφού ψηθεί τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη διακοσμούμε ανάλογα με τα γούστα μας.

--------------------
Από την κ. Γιώτα Αλούκου  - Στύρα
Με γιαούρτι, καρύδια και βανίλια


Υλικά:

1 μαργαρίνη 250 γρ
2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες σκόνη
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
1 φλυτζ τσαγιού χυμό πορτοκάλι
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλυτζ. τσαγιού κομμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Χτυπάτε πάρα πολύ καλά τη μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να γίνει αλοιφή. Προσθέτετε ένα - ένα τα αυγά και τις βανίλιες. Ρίχνετε το γιαούρτι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Αφού διπλοκοσκινίσετε το αλεύρι με το μπείκιν πάουντερ, τα ρίχνετε στο μείγμα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Συμπληρώνετε και τα καρύδια αλευρωμένα. Βουτυροαλευρώνετε το ταψί σας και ρίχνετε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 70 λεπτά περίπου.

-------------------
από την κ. Αριστέα Τόλια - Αλμυροπόταμος
Η βασιλόπιτα της γιαγιάς μου της Αριστέας με κονιάκ και ξύσμα λεμονιού


Υλικά
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
½ κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτηράκι κονιάκ
1 πακέτο μεγάλο βούτυρο Κερκύρας
Ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι
3 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
Ελάχιστη σόδα

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κονιάκ, το πορτοκάλι με τη σόδα, το ξύσμα, το αλεύρι με το μπέκιν και τέλος τα ασπράδια μαρέγκα.
Ταψί Νο 32 βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180ο σε προθερμασμένο φούρνο.
Καλή Επιτυχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου