Από την κ. Αριστέα Τόλια - Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αυθεντική συνταγή από τον Απίκιο σε μετάφραση από το λατινικό πρωτότυπο.
Πλείστα όσα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία των Ρωμαίων στην Εύβοια καθόλο το μήκος της.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Αgnus syringiatus:
lactis sextarium unum, mellis unc. IV, piperis unc. I, salis modicum, laseris modicum. ius : oleum acetabulum, liquaminis acetabulum, mellis acetabulum, dactilos tritos octo, vini boni heminam, amulum modice.
(Aπίκιος 8,6,7)
Από τον Οδηγό Μαγειρικής Νικ. Τσελεμεντέ 1930 |
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :
Αρνί ψητό:
ένα σεξτάριο (½ λίτρο) γάλα
4 ουγκιές (120 γραμ.) μέλι
πιπέρι
λίγο αλάτι
λίγο λάσαρο (σίλφιο)
[στο μείγμα αυτό μαρινάρουμε το αρνί αρκετές ώρες].
Σάλτσα:
λάδι
liquamen (υλικό που δεν είναι γνωστό)
μέλι
οκτώ τριμμένους χουρμάδες
μισό σεξτάριο ( 1/4 λίτρου ) κρασί
λίγο άμυλο.
Σημείωση :
Σημείωση :
Μετά το μαρινάρισμα ψήνουμε το αρνί στο φούρνο, Το σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Το άμυλο, νισεστέ ή αλεύρι, μας βοηθάει να δέσουμε τη σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου