Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αρχαίων γεύσεις : Ψητό αρνάκι χωρίς κόκκαλα


Από την κ. Αριστέα Τόλια - Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αυθεντική συνταγή από τον Απίκιο σε μετάφραση από το λατινικό πρωτότυπο.
Πλείστα όσα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία των Ρωμαίων στην Εύβοια καθόλο το μήκος της.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Αgnus syringiatus:
lactis sextarium unum, mellis unc. IV, piperis unc. I, salis modicum, laseris modicum. ius : oleum acetabulum, liquaminis acetabulum, mellis acetabulum, dactilos tritos octo, vini boni heminam, amulum modice. 

(Aπίκιος 8,6,7)

Από τον Οδηγό Μαγειρικής Νικ. Τσελεμεντέ 1930

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :

Αρνί ψητό: 
ένα σεξτάριο (½ λίτρο) γάλα
4 ουγκιές (120 γραμ.) μέλι
πιπέρι
λίγο αλάτι
λίγο λάσαρο (σίλφιο) 
[στο μείγμα αυτό μαρινάρουμε το αρνί αρκετές ώρες].
Σάλτσα:
λάδι
liquamen (υλικό που δεν είναι γνωστό)
μέλι
οκτώ τριμμένους χουρμάδες
μισό σεξτάριο ( 1/4 λίτρου ) κρασί
λίγο άμυλο.

Σημείωση
Μετά το μαρινάρισμα ψήνουμε το αρνί στο φούρνο, Το σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Το άμυλο, νισεστέ ή αλεύρι, μας βοηθάει να δέσουμε τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου