Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Το ευλογημένο Χριστόψωμο

από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων
Χριστόψωμο είναι το ψωμί ή η κουλούρα που προετοιμάζεται ειδικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Φέρει το σημείο του σταυρού καμωμένο με ζυμάρι καθώς και διάφορα κεντίδια δηλαδή σχέδια καμωμένα και αυτά από ζυμάρι ή εγχάρακτα πάνω στο ψωμί. Στις αγροτικές περιοχές τα κεντίδια του Χριστόψωμου αναπαριστούν εικόνες από τον αγροτικό βίο με φύλλα, κλήματα, ζώα κλπ. Συνήθως διακοσμείται με καρύδια ή αμύγδαλα και σουσάμι. Οι τεχνίτρες και άξιες νοικοκυρές διακοσμούν όσο πιο ωραία μπορούν το Χριστόψωμο και μερικά απ' αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Την ημέρα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού κόβει το Χριστόψωμο και το μοιράζει στα μέλη της οικογένειας ευχόμενος "Χρόνια Πολλά" στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Στη ελληνική λογοτεχνία το Χριστόψωμο αναφέρεται στα περισσότερα εορταστικά αναγνώσματα και περίφημο είναι το "Χριστόψωμο" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη





Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
1/2 κιλό μαλακό αλεύρι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη λευκή
25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
1 αυγό
1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
1 κουτάλι σούπας βούτυρο (αν βάλετε πρόβειο δίνει εξαιρετικό άρωμα)
1 1/2 φλυτζάνι νερό
5 ml ανθόνερο
Καρύδια ολόκληρα αναποφλοίωτα
Σουσάμι (προαιρετικά)

Παρασκευή
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νεράκι και ρίχνουμε ένα φλυτζάνι αλεύρι κάνοντας μια ζύμη αραιή. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 λεπτά αφού προηγουμένως έχουμε σκεπάσει το σκεύος.
Βράζουμε και σουρώνουμε το γλυκάνισο.
Οταν η ζύμη μας φουσκώσει προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή η ζύμη.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και βάζουμε τη ζύμη. Απ' αυτή κόβουμε ένα κομμάτι όσο μας χρειάζεται για να στολίσουμε το Χριστόψωμο με διάφορα σχέδια που έχουμε σκεφτεί. Κάνουμε στο κέντρο το σταυρό και διακοσμούμε την υπόλοιπη επιφάνεια ανάλογα με τη φαντασία μας με διάφορα όπως λουλούδια, πουλιά, ζώα σχετικά με τα Χριστούγεννα.
Οι νοικοκυρές της Εύβοιας συνηθίζουν τα σχέδια με μαργαρίτες και κλήματα.
Μπορούμε να βάλουμε στα τελειώματα του σταυρού ολόκληρα καρύδια καθώς και στη μέση αλλά αλλά σε άλλα σημεία. Εάν μας αρέσει πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε το χριστόψωμο με βαμβακερό ύφασμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!!


2 σχόλια:

  1. Καλά κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια σας Πολλά
    Καλό θα ήταν να αναφέρατε την πηγή της συνταγής που αναρτήσατε μέρες που είναι δεν κάνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή