Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Λαχανοντολμάδες ...με ευβοιώτικη νοστιμιά

Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα - ταβέρνα Η Φλόγα Αγ. Ιωάννης Αλιβερίου
Ενα αγαπημένο φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι 

ΥΛΙΚΑ
μισό κιλό κιμά
4 φρέσκα κρεμυδάκια
2 καρότα τριμμένα
5-6 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια ρύζι του καφέ
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη

ΟΙ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ 
Σε ένα μπόλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τριμμένα τα καρότα, τα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, αν θέλετε και λίγο άνηθο, λίγο νεράκι, το λαδάκι, την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε με το χέρι ή με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Αυτή ειναι η διαδικασία της γέμισης.
Τώρα το λάχανο το κόβουμε γύρω γύρω από κάτω από το κοτσάνι και βγάζουμε με προσοχή ένα ένα τα φύλλα μέχρι εκεί που είναι ωραία μεγάλα και τυλίγονται. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα κι όταν αρχίσει να βράζει τα ρίχνουμε μέσα τα ζεματάμε για 3 λεπτά περίπου. Βάζουμε πολλά μαζί περίπου ανά 4 φύλλα.
Για ευκολία παίρνουμε ένα πιάτο, βάζουμε το φύλλο του λάχανου ανοιχτό, βάζουμε από την γέμιση περίπου 1 κουταλιά και τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε σε σειρά στην κατσαρόλα, στο τέλος βάζουμε ένα πιάτο από πάνω να μην μας ανοίξουν κατά το βράσιμο, ρίχνουμε και 2 ποτήρια νερό και σιγομαγειρεύομε σε μέτρια θερμοκρασία για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσει το λάχανο.
Αν κατά το τέλος έχει τελειώσει το ζουμάκι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό να πάρει μερικές βράσεις γιατί θα το χρειαστούμε να κάνουμε την κρέμα αφού πρώτα βγάλουμε τους ντολμάδες και το περάσουμε το ζουμί από σουρωτήρι. Πρέπει να κανονίσουμε να είναι τουλάχιστον 2 νεροπότηρα.Σερβίρουμε τους ντολμάδες με σάλτσα κρέμα από πάνω!

Η ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε 2 κουτ. σούπας βούτυρο και λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε 4 κουτ. σούπας αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Εχουμε περάσει απο το σουρωτήρι το ζουμί από τους ντολμάδες και το προσθέτουμε μέσα, ανακατεύουμε γρήγορα να γίνει αραιή η σάλτσα. Εχουμε στίψει τα λεμόνια ανάλογα με το πόσο ξυνά τα θέλουμε (εγώ χρησιμοποίησα 2 λεμόνια) και τα χτυπάμε με 2 κρόκους αυγών, οχι με τα ασπράδια. Τα ρίχνουμε μέσα προσθέτουμε και λίγο αλάτι στο μίγμα, ανακατεύουμε κι έτοιμη η σάλτσα κρέμα.

Το λάχανο που περίσσεψε και τα κοτσάνια που βγάζουμε από το ζεματισμένο δεν τα πετάμε, θα τα κάνουμε ένα ωραιότατο λαχανόρυζο γιατί ...δεν πετάμε τίποτα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

1 σχόλιο: