Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σοκολατάκια γεμάτα λικέρ; Μια πρόκληση για λίγους

Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων

Πατέντα για ανθρώπους με γούστο και υπομονή !!!

Μέρες τώρα σκεφτόμουνα πώς μπορώ να γεμίσω σοκολατάκια με λικέρ όπως αυτά που παίρνουμε συνήθως από το εξωτερικό με κιρς, σαρτρέζ, γκραν μαρνιέ και άλλα ακριβά λικέρ. Φυσικά αυτά γίνονται από ειδικά μηχανήματα αλλά μου είχε κολλήσει η ιδέα και ως γνωστόν για όσους με ξέρουν ...όταν μου κολλάει κάτι πρέπει να βρω λύση !!
Σκέφτηκα επίσης πώς αν τα κατάφερνα θα έβαζα και τα λικέρ που έφτιαξα φέτος και θα είναι πολύ ωραίο για το σπίτι στις γιορτές αλλά και για δωράκια τώρα που κάνουμε τόσες οικονομίες και πρέπει να δουλεύει η φαντασία μας για να διατηρούμε μια ποιότητα στη ζωή μας (αυτήν που μας κλέψανε αλλά μη γκρινιάζουμε μέρες που έρχονται) !!!
Να φτιάξεις σοκολατάκια στο σπίτι είναι πολύ εύκολο αλλά να τα γεμίσεις με λικέρ είναι εντελώς ασυνήθιστο και όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν υπάρχει τέτοια πρόταση.
Ο φίλος μου ο Σταμάτης Μούντριχας όταν του το είπα με ρώτησε κάτι σαν ...αν είμαι στα καλά μου......
Τέλος πάντων, αφού πέρασα από τις πιο απίθανες σκέψεις να παγώσω τα λικέρ σε μικρά κομματάκια σε θερμοκρασία καταψύκτη (-18 C) και άλλες τρέλλες τελικά η λύση βρέθηκε στο κεφάλι μου από μόνη της σήμερα 10/12/2012.

Πρώτα πρώτα προμηθεύτηκα χάρτινες φορμίτσες για σοκολατάκια αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Βρήκα μια συσκευασία που έχει 250 φορμάκια μικρά και μεσαία του τύπου αυτής της φωτογραφίας.


Στην συνέχεια σκέφτηκα με ποιον απλό τρόπο μπορώ να δημιουργήσω κενό στο σοκολατάκι καθώς θα ρίχνω την κουβερτούρα. Εκανα λοιπόν ένα πολύ μικρό μπαλονάκι (εγώ το δοκίμασα κόβοντας και φουσκώνοντας ένα δάχτυλο από γάντι μιας χρήσεως) όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία :



Βλέπετε ότι έχω στρώσει 4 φορμάκια σε ένα μεταλλικό δισκάκι και μέσα σε ένα από αυτά έβαλα έτοιμο, φουσκωμένο και δεμένο καλά το μικρό μπαλονάκι που πρέπει να είναι πολύ μικρότερο βέβαια από το φορμάκι μου, ώστε να καλυφθεί και να βυθιστεί καλά μέσα στη σοκολάτα που θα ρίξω(πάνω - κάτω και γύρω του).

Εχω ετοιμάσει τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Εγώ έβαλα απλή κουβερτούρα για να δοκιμάσω, μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε σε ποικιλία σοκολάτας και να το κάνουμε όσο πιο gourmet θέλουμε ανάλογα με τη φαντασία μας.

Κρατάω το μπαλονάκι από το ελεύθερο τμήμα του και το σπρώχνω μέσα στο φορμάκι. Εν συνεχεία ρίχνω τη σοκολάτα μέχρι το χείλος της φόρμας όπως δείχνει η φωτογραφία :



Πιέζω απαλά το μπαλονάκι μέσα στη σοκολάτα και καλύπτω μέχρι το χείλος το φορμάκι με σοκολάτα τακτοποιώντας προσεκτικά το μπαλονάκι να σταθεί. Γεμίζω με τον ίδιο τρόπο όσα φορμάκια θέλω. Τα έχω βάλει από προηγουμένως σε δίσκο μεταλλικό ή μικρό ταψάκι και όταν γεμίσουν όλα τα βάζω στην κατάψυξη για περίπου 15-20 λεπτά να παγώσει η σοκολάτα. :



Τα βγάζω από την κατάψυξη (πρέπει να έχουν παγώσει πολύ καλά) και εν συνεχεία τραβάω το μπαλονάκι προς τα πάνω λίγο και με μια βελόνα του κάνω μερικές τρυπούλες να βγει ο αέρας. Με προσοχή βγάζω σιγά-σιγά το μπαλονάκι από το σοκολατάκι (σοκολάτα και λάστιχο δεν κολλάνε) και βλέπω ότι εύκολα ξεκολλάει από τα τοιχώματα εσωτερικά. Θέλει λίγο προσοχή να μην μας ανοίξει μεγάλη τρύπα. Τα δικά μου έγιναν όπως δείχνει η φωτογραφία αλλά πιστεύω με την εξάσκηση θα βγει πολύ καλύτερο :







Με ένα σταγονόμετρο γέμισα τις τρυπούλες με λικέρ της αρεσκείας μου (έβαλα λικέρ μήλο και λικέρ μέντα) όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.





Αρχίζει τώρα η διαδικασία να κλείσω τις τρυπούλες χωρίς να τρέξει μέσα η σοκολάτα και να διακοσμήσω το σοκολατάκι από πάνω.
Διατηρώ τη σοκολάτα υγρή αλλά όχι πολύ ζεστή για να μη ρέει πολύ και με ένα μαχαίρι φαγητού (όχι κοφτερό) παίρνω λίγη σοκολάτα και με κυκλικές κινήσεις (εκφορικό σύστημα δηλαδή γύρω γύρω και όλο λίγο προς τα μέσα) σκεπάζω όλη την επιφάνεια στο σοκολατάκι κλείνοντας σιγά σιγά και την τρύπα.
Η στρογγυλή κίνηση που κάνω δίνει και ωραία εμφάνιση στην επιφάνεια που διακοσμώ μετά με τριμμένο φυστίκι, ινδοκάρυδο, τρούφα μαύρη ή λευκή) ή ότι άλλο σκεφθούμε!
Τα σοκολατάκια μας είναι έτοιμα, θαυμάσια σε γεύση καθώς λιώνει στο στόμα η σοκολάτα με το λικέρ και πανέμορφα σε εμφάνιση.
Θυμηθείτε ότι εντυπωσιάζουν με την κατασκευή τους, είναι χωρίς συντηρητικά και κοστίζουν ελάχιστα. Λευκή ή μαύρη σοκολάτα, πραλίνα ή ότι άλλο περνάει από τη φαντασία σας σε σοκολάτα τολμήστε το .....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ...

Θα με θυμάστε όταν τα απολαμβάνετε με τους φίλους σας !!!

Ενα πακέτο των 20 στα ζαχαροπλαστεία κοστίζει περίπου 17-20 ευρώ και είναι κάτι σαν ...μη πω με τσέρρυ άθλιο. Στο σπίτι θα κοστίσουν λιγώτερο από 5 ευρώ (σοκολάτα και διακόσμηση) και θα είναι γευστικότατα ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ !!!

Λικεροσοκολατάκια της Σοφίας ή Sofi's chocolates !!!!!!!!












2 σχόλια: