Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Παστοκύδωνο Κύμης


Από την κ.Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας
Μια πολύ παλιά και αγαπημένη γεύση της Κύμης και της ευρύτερης νότιας Καρυστίας. 

Χρειαζόμαστε
4 μεσαία κυδώνια
2,5 ποτήρια ζάχαρη
250 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
1 ποτηράκι κονιάκ
1 ποτήρι νερό
2 - 3 κλαράκια αρμπαρόριζας
Λεμόνι
Λίγο λαδάκι για το ταψί.

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε και τρίψουμε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνουδάκι τους τα αποφλιώνουμε και τα περνάμε με λεμόνι. Κάθε ένα που καθαρίζουμε το ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό και ελάχιστο λεμόνι. Τα κόβουμε στα τέσσερα, βγάζουμε τα κουκούτσια προσεκτικά και τα ξεπλένουμε. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό όπου έχουμε ρίξει και τα κλαράκια της αρμπαρόριζας και τα βράζουμε να μαλακώσουν σε σιγανή φωτιά. 
Τα δοκιμάζουμε με πηρούνι για να δούμε πότε είναι έτοιμα και μαλακά. Βγάζουμε τα κυδώνια από το νερό και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Ρίχνουμε τον πολτό και τη ζάχαρη σε αναλογία 3 φλυτζάνια πολτού δύο φλυτζάνια ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα. Οταν είναι έτοιμο και σωστά δεμένο θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ρίχνουμε τα αμύγδαλα και αφού το ανακατέψουμε καλά να πάνε παντού ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.  
Ανακινούμε το ταψί να ισιώσει το μείγμα και αν χρειαστεί ισιώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένα χέρια. Το αφήνουμε να στεγνώσει μερικές ώρες. Συνήθως ένα μέτριο ταψί της κουζίνας χρειάζεται 3-5 ώρες στέγνωμα.
Το κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρόμβους και το αφήνουμε 1 μέρα να στεγνώσει πολύ καλά.
Το σερβίρουμε αμέσως ή το διατηρούμε όσο χρόνο θέλουμε τυλίγοντάς το σε μεμβράνη κουζίνας (κάθε κομμάτι ξεχωριστά).


Μυστικό : Για να αναδεικνύεται η γεύση του φρούτου δεν πρέπει να βάλουμε περισσότερο αμύγδαλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου