Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τηγανόψωμο : η γεύση της Εύβοιας

Από την κ. Σοφία Μούτσου


ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλού αλεύρι απλό (για όλες τις χρήσεις)
1 φακελλάκι μαγιά
Λίγο χλιαρό νερό
Μυζήθρα παραδοσιακή αλμυρή ή φέτα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε λάκο στη μέση όπου σιγά σιγά διαλύουμε τη μαγιά προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νεράκι, ζυμώνοντας. Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας να είναι όχι υδαρή και να τρέχει όπως στους λουκουμάδες, ούτε σφιχτή όπως στο ψωμί.
Ανοίγουμε ένα κάπως χονδρό φύλλο πάχους λιγώτερο από 1 εκατοστό σε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο. Βάζουμε πάνω στο φύλλο μας την αλμυρή μυζήθρα ή τη φέτα και ετοιμάζουμε ένα δεύτερο όμοιο φύλλο που βάζουμε αποπάνω. Βρέχουμε τις άκρες και τις πατάμε με ένα πηρούνι να κολλήσουν καλά τα δύο φύλλα.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει και σιγοτηγανίζουμε μέχρι να πάρει το γνωστό κοκκινόχρυσο χρώμα.
Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο όσα τηγανόψωμα θέλουμε.

Πρόταση : Αντί για αλμυρή μηζήθρα μπορούμε να βάλουμε και ανάλατη οπότε το τηγανόψωμό μας παίρνει άλλη γεύση και μπορεί να συνοδευτεί με μέλι, μαρμελάδα κλπ.

Τηγανόψωμο παραλλαγή Κύμης
Στην Κύμη το τηγανόψωμο γίνεται από ζύμη ψωμιού χωρίς τυρί. Τηγανίζεται κανονικά και συνοδεύεται με φέτα ή χονδρές σταφίδες και μέλι.

1 σχόλιο: