Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πϊτα από κίτρινη κολοκύθα

Από την κ. Αγνή Βυρίνη - Berekmeri - Λίμνη Εύβοιας

ΥΛΙΚΆ για τα φύλα
4 κούπες αλεύρι για ψωμί (κούπα = 250 μλ)
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
περίπ. 400 γραμμάρια χλιαρό νερό
Από τα παραπάνω φτιάχνω μία ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, και την αφήνω κανένα μισάωρο σκεπασμένο να ξεκουραστεί. Μετά την μοιράζω σε 9 μέρη, για τα 8 φύλλα μου, από τα οποία 4 πάνε κάτω, και 4 πάνω από την γέμιση.

ΥΛΙΚΆ για την γέμιση
περίπου 1 κιλό ψίχα από κίτρινη κολοκύθα. Την κολοκύθα την τρίβω στον τρίφτη (στις μεγάλες τρύπες) και μετά την αλατίζω με 3 κουτ.γλυκού αλάτι. Την αφήνω κανένα μισάωρο και μετά την πιέζω με το χέρι, να βγει όλο το υγρό της ή τέλος πάντων όσο μπορεί να βγει, (δεν τρελαινόμαστε κιόλας ).
300 γρ φέτα τριμμένη με το πιρούνι ή στο χέρι
2 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 κουτ.γλυκού δυόσμο
2 κουτ.γλυκού μαϊντανό
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ρύζι
Πασπαλίζω και με quacker το φύλο, στο οποίο θα βάλω την γέμιση
Ανοίγω τα φύλλα μου ένα -ένα και τα βάζω ένα-ένα σε ένα μεγάλο ταψί. Κάθε φύλλο το λαδώνω με μία σπάτουλα που βουτάω σε ελαιόλαδο. Η πίτα μου θα "πιει" έτσι περίπου 2 φλυτζάνια λάδι. Στο τέταρτο φύλλο ρίχνω μία ελαφριά στρώση quacker και μετά απλώνω ομοιόμορφα την γέμιση, για την οποία έχω ανακατέψει πολύ καλά όλα τα υλικά. Πάνω στην γέμιση βάζω το πέμπτο φύλλο (λαδώνοντας μεταξύ τους όλα τα φύλλα). Όταν τελειώνω με τα φύλλα, κόβω με ψαλίδι τα κομμάτια φύλλου, που εξέχουν από το πάνω χείλος του ταψιού, και τα βάζω σε ένα μπολ στο ψυγείο, δίπλα στο ζουμί της κολοκύθας. Θα τα χρησιμοποιήσω για ψωμί την άλλη μέρα.
Διπλώνω ωραία τις άκρες της πίτας μου, την κόβω σε κομμάτια, έτσι ώστε τα κάτω φύλλα να μη τα κόψω. Ρίχνω λίγο νεράκι με το χέρι πάνω από το λαδωμένο πάνω φύλλο, πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω σε φούρνο 180 βαθμών, στην κάτω σχάρα για 3/4 της ώρας και στην μέση για το υπόλοιπο χρόνο, μέχρι να ροδίσει καλά.

Καλή όρεξη! — στην περιοχή Λίμνη Εύβοιας

1 σχόλιο:

  1. Λες και μυρίζω το άρωμά της! Τέλεια θα είναι!!! Ένα βραβειάκι σε περιμένει! Από μένα με αγάπη! http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2211.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή