Από την κ. Θεανώ Περήφανου - Σπιάδα Βόρειας Εύβοιας
Κλασική συνταγή με κυδώνι και μεθυστικό άρωμα βασιλικού και αρμπαρόριζας που συνηθίζεται από πολύ παλιά στην Εύβοια.
Εκτέλεση με δύο κιλά κυδώνι…
Καθαρίζουμε τα κυδώνια (δύο κιλά - εξαρτάται από την ποσότητα που θέλετε), τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και έπειτα σε ακόμη πιο μικρά κομματάκια (μπαστουνάκια).
Στη συνέχεια προσέχουμε τη διαδικασία του μετρήματος - δοσολογία:
Οι δύο κούπες κυδώνι - για παράδειγμα - θέλουν μια κούπα ζάχαρη (εξαρτάται από την ποσότητα που επιθυμούμε). Προσθέτουμε και νερό (για δέκα κούπες κυδώνι βάζουμε τρεις κούπες νερό).
Το υλικό μας (κυδώνια, ζάχαρη, νερό) ανακατεύεται στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας που το δοκιμάζουμε αν στέκεται στο πιάτο.
Για μεθυστικό άρωμα και ιδιαίτερο χρώμα στο γλυκό ρίχνουμε φύλλα αρμπαρόριζα και φύλλα βασιλικού με το κοτσανάκι τους.
Μόλις σβήσουμε το κυδώνι στύβουμε 1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού και σκορπίζουμε μέσα στο γλυκό αμύγδαλα ασπρισμένα.
Αφήνουμε το κυδώνι να κρυώσει και την επόμενη μέρα το τοποθετούμε στη γυάλα μας.
Συμβουλή: Για να πάρει το κυδώνι πιο σκούρα απόχρωση και να είναι σκληρότερο, πρέπει όταν το καθαρίσουμε να το αφήσουμε για τέσσερις με πέντε ώρες… και έπειτα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την ετοιμασία του γλυκού.
Καλή σας όρεξη και επιτυχία!!!
Κλασική συνταγή με κυδώνι και μεθυστικό άρωμα βασιλικού και αρμπαρόριζας που συνηθίζεται από πολύ παλιά στην Εύβοια.
Εκτέλεση με δύο κιλά κυδώνι…
Καθαρίζουμε τα κυδώνια (δύο κιλά - εξαρτάται από την ποσότητα που θέλετε), τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και έπειτα σε ακόμη πιο μικρά κομματάκια (μπαστουνάκια).
Στη συνέχεια προσέχουμε τη διαδικασία του μετρήματος - δοσολογία:
Οι δύο κούπες κυδώνι - για παράδειγμα - θέλουν μια κούπα ζάχαρη (εξαρτάται από την ποσότητα που επιθυμούμε). Προσθέτουμε και νερό (για δέκα κούπες κυδώνι βάζουμε τρεις κούπες νερό).
Το υλικό μας (κυδώνια, ζάχαρη, νερό) ανακατεύεται στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας που το δοκιμάζουμε αν στέκεται στο πιάτο.
Για μεθυστικό άρωμα και ιδιαίτερο χρώμα στο γλυκό ρίχνουμε φύλλα αρμπαρόριζα και φύλλα βασιλικού με το κοτσανάκι τους.
Μόλις σβήσουμε το κυδώνι στύβουμε 1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού και σκορπίζουμε μέσα στο γλυκό αμύγδαλα ασπρισμένα.
Αφήνουμε το κυδώνι να κρυώσει και την επόμενη μέρα το τοποθετούμε στη γυάλα μας.
Συμβουλή: Για να πάρει το κυδώνι πιο σκούρα απόχρωση και να είναι σκληρότερο, πρέπει όταν το καθαρίσουμε να το αφήσουμε για τέσσερις με πέντε ώρες… και έπειτα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την ετοιμασία του γλυκού.
Καλή σας όρεξη και επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου