Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πέτουλες: Οι τηγανίτες της Εύβοιας

Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων



 Είναι μία παραλλαγή από τις τηγανίτες,μόνο που δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται πάνω σε πέτρα.Τα παλιά τα χρόνια στα χωριά μας έφτιαχναν ΠΕΤΟΥΛΕΣ πάνω στην πέτρα.


ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι
Νερό όσο πάρουν
Λίγο αλάτι
Τσίπουρο (προαιρετικά) άλλοι βάζουν,άλλοι όχι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Έπαιρναν μία πέτρα-πλάκα Καρύστου μεσαίου μεγέθους, ίσια-λεία η επιφάνειά της, 2-3 cm πάχος (από το λιακό όπως μου είπε η γιαγιά). Την έβαζαν μέσα στο τζάκι, πάνω στη σιδερωστιά και έβαζαν πολύ φωτιά από κάτω για να ζεσταθεί να κάψει καλά η πέτρα. Αφού έκαιγε καλά έριχναν κουταλιά-κουταλιά το χυλό και έφτιαχναν μικρές ΠΕΤΟΥΛΕΣ. 
Τέλειωναν όλο το χυλό, έλιωναν αγνό,ντόπιο, βούτυρο, μαζί με θυμαρίσιο καυτό μέλι... Περιέχυναν με αυτό τις ΠΕΤΟΥΛΕΣ όπως ήταν ζεστές και σερβίριζαν.
Σήμερα στα χρόνια τα δικά μας είναι δύσκολο να βρούμε πλάκα Καρύστου, (τέτοια από το λιακό) για να τις φτιάξουμε. Μπορούμε να τις ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή κρεπιέρα ή οτιδήποτε μπορεί να μοιάζει με την πλάκα Καρύστου.

Έχω πολλά χρόνια να φάω ΠΕΤΟΥΛΕΣ ψημένες στο τζάκι πάνω σε πέτρα.Τελευταία φορά που έφαγα στο χωριό μας,ήταν πάνω στη πέτρα αλλά την είχαν τοποθετήσει πάνω στη σόμπα. Ωραίες ιστορίες με γλυκιές αναμνήσεις...Χειμώνας,χιόνι, κρύο και η οικογένεια γιαγιά-παππούς, γείτονες μαζεμένοι όλοι γύρω από το τζάκι να ψήνουν ΠΕΤΟΥΛΕΣ, να γελάνε, να λένε διάφορες ιστορίες, να πίνουν τσίπουρο από παραγωγής τους....Όμορφα χρόνια...Απλά,αγνά με την ζεστή καρδιά όλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου