Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Χταπόδι γιαχνί, αγαπημένη νοστιμιά της Εύβοιας

Από την κ. Σοφία Εφη Λούκα - Ταβέρνα Η ΦΛΟΓΑ Αγ. Ιωάννης Αλιβερίου
Στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι κύρια και βασικά πιάτα της καθημερινής διατροφής ήδη από την Αρχαιότητα!


ΥΛΙΚΑ 
1 ½ κιλό χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια μικρά
5 φύλλα δάφνη
4-5 σκελίδες σκόρδο
200 ml λάδι
Πιπέρι - αλάτι
½ κιλό ντομάτες φρέσκιες ή ανάλογος πελτές
1 μικρό ποτήρι ξίδι
1 ποτήρι κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταπόδι από τη φούσκα ,τα μάτια ,τα δόντια ,το πλένουμε καλά,το κόβουμε κομματάκια και το στραγγίζουμε. Αφήνουμε το λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε κρεμμύδια. Ρίχνουμε και το χταπόδι το τσιγαρίζουμε και το σβήνουμε με το ξύδι και με το κρασί . Προσθέτουμε τα υπόλοιπα, τις ντομάτες τριμμένες (η τον μπελτέ),τα φύλλα της δάφνης τα σκόρδα και το πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα του.

Καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου