Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Μέλι...κεφάλαιο 5 : Μέλι από ρείκι

Από την κ. Τόνια Παλαμίδη, μελισσοκόμο από την Κάρυστο

Είμαι παλι εδω για να μιλήσουμε για την επόμενη ποικιλία μελιού το ΚΙΣΟΥΡΙ η ΡΕΙΚΙ.
Το ρείκι (Erica manipuliflora) είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, ρόδινα σε μακριές ταξιανθίες.
Θεωρείται ως το μαγικό μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας .
Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το ρεικόμελο θεωρείται από τα καλύτερα μέλια, αν και ο αρχαίος Διοσκουρίδης θεωρεί ότι οι μέλισσες που τρυγούν τα ρείκια «μέλι εργάζονται ου σπουδαίον».
H αυξημένη υγρασία και ο ήπιος νοτιοδυτικός άνεμος το ευνοούν στην νεκαροέκκριση, ενώ αντιθετα ο βοριάς και δυνατοί άνεμοι το σταματάνε.
Οι μέλισσες που θα τραφούν στο ρείκι σουσούρα θα δυναμώσουν πάρα πολύ, το άνοιγμα της κυψέλης θα σας το αποδείξει αυτό, αφού θα δείτε τα μελίσσια σας πολύ νευρικά και δραστήρια.
Ο γόνος που θα τραφεί με νέκταρ και γύρη σουσούρας θα ζήσει 6 μήνες και θα ξεχειμώνιασα εύκολα το μελίσσι.
Ακόμα η γύρη σουσούρας που θα αποθηκεύσει το μελίσσι και θα ταΐσει με αυτή τον γόνο του στις αρχές του νέου έτους θα αποδειχτεί λύρα 100 αφού όπως είπαμε και πριν η γύρη αυτή είναι εξαιρετική και από αυτή θα προκύψουν δυνατές και ανθεκτικές εργάτριες.
Λέγεται ότι οι βασίλισσες που βγάζουμε σε ανθοφορία σουσουρας είναι οι νούμερο 1 βασίλισσες που μπορεί να φτιάξουμε.
Το μέλι τώρα, είναι πραγματικό βάλσαμο για τον οργανισμό και έχει πολύ ωραία γεύση.
Το χρώμα του μελιού στην αρχή είναι πρασινωπό λαδί ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα γίνεται καφέ η κοκκινωπό σαν το κονιάκ.
Τα τελευταία χρόνια έχει εκτιμηθεί πολύ η διατροφική του αξία γι αυτό το συναντά κανείς σε πολύ υψηλές τιμές, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Το μέλι ρεικιού σουσούρας κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, σε έναν με ενάμιση μήνα μετά την συγκομιδή του.
Είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία γιαυτό και διατίθεται στην Ευρώπη από καταστήματα Υγιεινής Διατροφής.
Εξαιρετικό μέλι για παιδιά και για ηλικιωμένους. Λίγο από το μέλι αυτό είναι αρκετό για να ξανανιώσουν κυριολεκτικά. Το ρεικόμελο έχει τη μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη.
Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν, ότι το μέλι ρείκι ή ερείκης ,εμφανίζει αντισηπτικές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.
Έχει οσμή και γεύση και χαρακτηριστική που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές.
Είναι σκοτεινόχρωμο ενώ μετά την κρυστάλλωση του λαμβάνει μια κοκκινωπή εμφάνιση.
Στη Γαλλία το μέλι αυτό συγκαταλέγεται μαζί με της καστανιάς και της λεβάντας στα καλύτερα γαλλικά μέλια. Οι Γάλλοι παρασκευάζουν μόνο μ αυτό το μέλι το γνωστό γαλλικό μελόψωμο.
Οι έξυπνοι μελισσοκόμοι δεν κάνουν το τελευταίο τρύγο τον μήνα Νοέμβρη για να δώσουν την ευκαιρία στα μελίσσια να τραφούν τον χειμώνα με αυτό ώστε την Άνοιξη να έχουν δυνατούς πληθυσμούς.
Η τιμή του είναι στην περιοχή μας 10 ευρώ το κιλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου