Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Χορτόπιτα με σπανάκι και λάπαθα από το Μαντούδι

Από την κ. Berekmeri - Βυρίνη Αγνή
"Η συνταγή είναι ευβοιώτικη, την έμαθα από την πεθερά μου, την κα Ελένη Βυρίνη (Μετόχι Μαντουδίου). Η κανέλα είναι μικρασιατική επιρροή από τους πολλούς μικρασιάτες της Βόρειας Ευβοίας και δίνει μία καταπληκτική ανατολίτικη νότα στο φαγητό", μας λέει η κ. Αγνή.



Για τα φύλα θα χρειαστούμε
4 κούπες αλεύρι από μύλο
2 κ σούπας ξύδι
4 κ σούπας ελαιόλαδο
1,5 κ γλυκού αλάτι
νερό 1-1,5 κούπα όσο θέλει για να κάνουμε μία ζύμη όχι πολύ μαλακή (σαν ψωμί).
Μπορούμε να βάλουμε και 1 αυγό χτυπημένο, αν βρίσκεται στο ψυγείο μας. Φτιάχνουμε την ζύμη, και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Για την γέμιση θα χρειαστούμε
1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό λάπαθα
ματσάκι μαϊντανό
ματσάκι άνηθο
ματσάκι δυόσμο
(η άλλα αρωματικά χόρτα, το σύνολο των χορταρικών να μην είναι περισσότερο από 1,5 κιλό)
1 πράσο ( μόνο το άσπρο)
3-4 κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό.
Το σπανάκι και λάπαθο τα τρίβουμε με χονδρό αλάτι, για να πέσει ο όγκος τους και να βγει το πολύ ζουμί. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε και τα άλλα μυρωδικά και τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Συμπληρώνουμε με 2 αυγά, 5-6 κ σούπας τραχανά ή φλιτζανάκι ρύζι, 0,5 κουτ. σούπας κανέλα, 1 φλιτζάνι φέτα και κεφαλοτύρι τριμμένη. Μπορείτε να βάλετε και περισσότερο τυρί, του πάει. Εγώ βάζω ελάχιστο για να μη σκεπάσει την γεύση των χορταρικών.

Εκτέλεση
Την ζύμη την χωρίζουμε στα 8, ανοίγουμε φύλα, τόσο μεγάλα, όσο να σκεπάσουν το μεγάλο μας ταψί και τα τοιχώματα.
Βάζουμε 4 κάτω, μοιράζουμε πάνω του ομοιόμορφα την γέμιση, και 4 πάνω. Κάθε φύλο αλείφεται με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα 1/2 ώρα και μετά στην μεσαία, όσο χρειάζεται να ροδοκοκκινίσει, στους 190 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου