Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σουτζούκι παραδοσιακό και μουσταλευριά από την Καρυστία

Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας

Σουτζούκι (από μουσταλευριά παραδοσιακή και καρύδια)

Εσπαγαν τα καρύδια που τα έλεγαν κοκόσες με προσοχή να βγαίνει η ψίχα σε μεγάλα κομμάτια. Βουτούσαν τα κομμάτια του καρυδιού σε νερό να φουσκώσουν λίγο ώστε να μη διαλύονται στη διαδικασία βελονιάσματος που ακολουθούσε. Μετά περνούσαν τα καρύδια (ολόκληρα κομμάτια) σε βελόνι με χοντρή κλωστή (διπλή ή τριπλή) και έκαναν μια αρμαθιά.
Εφτιαχναν μουσταλευριά με τον παραδοσιακό τρόπο που λέμε παρακάτω και περνούσαν μέσα την αρμαθιά με τα καρύδια. Η μουσταλευριά κολλούσε πάνω στα καρύδια και εν συνεχεία την κρεμούσαν να στεγνώσει σε καθαρό και στεγνό μέρος. Την άλλη μέρα συνέχιζαν την ίδια διαδικασία δηλαδή ξαναπερνούσαν την αρμαθιά σε νέα μουσταλευριά και έτσι αύξανε το πάχος της. Συνέχιζαν κάθε μέρα μέχρι να πάρει το σουτζούκι το πάχος που ήθελαν. Συνήθως γίνεται σε πάχος όσο ένα σαλάμι αέρος μεσαίο για να σκεπάζει καλά τα καρύδια να μην εξέχουν και να φαίνεται ωραίο. Το κρεμούσαν έξω στο χαγιάτι για πολλές μέρες εκτεθειμένο στον αέρα και τον ήλιο και το σουτζούκι ήταν έτοιμο.
Σε κάποια χωριά έβαζαν και αμύγδαλα ή μόνο αμύγδαλα.
Με αυτό υποδέχονταν τα πεθερικά τη νύφη στο νέο της σπίτι. Επίσης επειδή γινόταν τέτοια εποχή με τον μούστο και για να ετοιμαστεί έφταναν μέσα Νοεμβρίου υπήρχε άφθονο τα Χριστούγεννα και το κρατούσαν όλο τον κρύο καιρό μέχρι την άνοιξη.


Σουτζούκι παραδοσιακό

Μουσταλευριά παραδοσιακή
Η μουσταλευριά αυτή φτιαχνόταν με τον πιο απλό τρόπο στα χωριά με μούστο και αλεύρι.Εβραζαν το μούστο σε ένα καζανάκι (χύτρα στρογγυλή χάλκινη) στο τζάκι. Επαιρναν από αυτό λίγο και έβαζαν σε άλλο σκεύος όπου πρόσθεταν λίγο λίγο αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Από αυτό το χυλό έριχναν στο καζανάκι όπου συνέχιζε να βράζει ο μούστος και με την κουτάλα ανακάτευσαν συνεχώς μέχρι να αρχίζει να πήζει.Κατέβαζαν εν συνεχεία το καζανάκι από τη φωτιά και μοίραζαν σε βαθειά πιάτα που λέγονταν πινάκια τη μουσταλευριά (μούστος+αλεύρι) και την άφηναν να κρυώσει.


Επίσης πληροφορίες μας έδωσαν :
Φίλοι Πλατανιστού Ευβοίας : Στον Πλατανιστό το Σουτζούκι ήταν παράδοση.

2 σχόλια: