Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Σαλιγκάρια κοκκινιστά από την Νέα Λάμψακο


Η συνταγή μας προσφέρθηκε ευγενώς από το Ουζερί ΘΑΝΑΣΗΣ στη Νέα Λάμψακο



Κάθε που βρέχει θυμόμαστε οτι θα βγουν τα σαλιγκάρια..Ένα φαγάκι που άλλοι το λατρεύουν και άλλοι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν, όμως τα σαλιγκάρια είναι ένα υγιεινό φαγητό με βιταμίνες, αν σκεφτούμε ότι τρώνε μόνο χόρτα. Βέβαια έχουν μια διαδικασία καθαρίσματος…Ωστόσο στην Γαλλία θεωρείται είδος πολυτελείας!

Προετοιμασία των σαλιγκαριών:
Μπορούμε να τα αγοράσουμε ή να τα μαζέψουμε μόνοι μας αφού βγαίνουν μετά την βροχή.Τα αφήνουμε σε μια λεκάνη για 3 μέρες προσθέτοντας πίτουρο και θυμάρι. Σκεπάζουμε από πάνω με μια σήτα για να παίρνουν αέρα προσέχοντας να κλείνει με κάτι βαρύ ώστε να μην ανοίξουν και βγουν. Μετά τις 3 μέρες τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Αφού βράσουν, πετάμε το νερό, ξαναγεμίζουμε και επαναλαμβάνουμε τον βρασμό άλλες 2 φορές ώστε να καθαρίσουν καλά.Τώρα είναι έτοιμα για το φαγάκι μας.

Υλικά (για 6 άτομα) :Για 2 κιλά σαλιγκάρια θα χρειαστούμε:
2 ποτήρια του νερού λάδι
4 κιλά κρεμμύδια ξερά μικρά ολόκληρα
1 ποτήρι κρασί
3 ντομάτες φρέσκες τριμμένες
2 κουτελιές σούπας πολτό ντομάτας(από έτοιμη συσκευασία)
6-7 κόκκους μπαχάρι (ματάκια)
3 ξυλάκια κανέλλας
3-4 φύλλα βάγιας
Αλάτι- πιπέρι

Παρασκευή :
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε με το λάδι τα κρεμμύδια ολόκληρα μέχρι να μαραθούν και να αλλάξουν χρώμα.
Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια κι ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πολτό ντομάτας και όσο νερό χρειάζεται μέχρι να σκεπαστούν όλα τα σαλιγκάρια και τα κρεμμύδια. Κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά μας,δηλαδή το μπαχάρι,την κανέλλα,την βάγια,αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 λεπτά το φαγητό μας να βράσει. Θα είναι έτοιμο όταν δούμε πως έχει δέσει η σάλτσα και έχουν βράσει τα κρεμμύδια. Βγάζοντάς το από την φωτιά αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλλας και το μπαχάρι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Η αναγραφή των καταστημάτων εστίασης της Εύβοιας δεν είναι διαφημιστική.

2 σχόλια:

  1. Σαλιγκάρια δεν έχω φάει ποτέ μου!!!!..... Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα....!!!.... και πολλοί είναι αυτοί που τρελαίνονται να τα τρώνε... Συγχαρητήρια για την ωραία ανάρτηση! Καλή σου μέρα! Ανήκω σ΄αυτούς που δεν θα ήθελα να δοκιμάσω!... Θα με συγχωρήσεις??? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι απαραίτητο να δοκιμάσεις τα σαλιγκάρια,τα κρεμμυδάκια με την σάλτσα επιβεβαιώνουν την φήμη της γεύσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή